23 Temmuz 2012 Pazartesi

Mr.E mutfakta #10


Öncelikle size yeni çalışma arkadaşlarımı tanıtayım; minik popolar 


Bugün yaz tariflerine başlıyorum. Her ne kadar yazın yarıdan fazlası geçmiş olsa da..
Hasselback patatesi ve keçi peynirli patlıcan yapıyoruz bugün. Hem hafif hem de ara sıcak gibi değerlendirilebilecek iki tarifimiz olsun. İyice yıkadığımız patatesleri düz kenarı aşağıya gelecek şekilde kesme tahtasına yatırıyoruz. Adet tamamen size bağlı.


Daha sonra uç tarafından diğer uca doğru, 3-4 mm kalınlığında patatesi dilimliyoruz ama patatesi dibine kadar kesmiyoruz. Alttan yarım santim kalsa yeterlidir.



Patatesi dilimlemeyi bitirdikten sonra, ince ince sarımsak kesmeye başlıyoruz. Bir patates için bir diş  yeterli olacaktır.


Dilimlediğimiz sarımsakları patates dilimlerinin aralarına yerleştiriyoruz


Bütün patateslere aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine; tuz, kekik ve değirmende taze çekilmiş karabiber serpiyoruz.


Son olarak üzerlerine birer ufak parça tereyağ koyup fırına veriyoruz patatesleri. Bu aşamada isterseniz fırınlamadan önce isterseniz fırınladıktan sonra üzerine bir miktar rende parmesan da koyabilirsiniz ama bu pişerken fırının ısısına bağlı olarak üzerinin yanmasına neden olabiliyor. Fırını 200-225 derece arası bir sıcaklıkta önceden ısıtın. Daha sonra patatesleri yerleştireceğiz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur patateslerin pişme süresi. Fırının tipine ya da patatesin cinsine bağlı olarak herkeste aynı sürede pişmeyebilir patatesler. Bunun için en iyisi piştiğini düşündüğünüz zaman bir tanesini fırından alarak kesip bakmanız. Eğer patates tamamen pişmiş ise diğerlerini de fırından alabilirsiniz demektir. Aç kalmayalım, patatesler pişmemiş olmasın derseniz önceden çok az bir miktar suda haşlayıp daha sonra fırınlamak da çözüm olarak sunuluyor. Yine de haşlamadan yaklaşık bir zaman vermek gerekirse 35-40 dakika fırınlamakta fayda var.


Patatesler fırında pişerken patlıcanlarınız ufak ise ortadan ikiye bölerek, büyükse yuvarlak şekilde keserek tuz,karabiber ve zeytinyağ ile karıştırıyoruz. Daha sonra kızdırdığımız zeytinyağında kısa bir süre kızartıyoruz


Ateş çok kızgın olmazsa patlıcanlar fazlaca yağ çekeceklerdir. O sebeple yüksek sıcaklıkta kısa süre kızartırsanız patlıcanın yüzü fotoğraftaki gibi bir renk aldığında işlemimiz tamamdır.


Patlıcanlarımızı borcama ya da yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizdikten sonra bir kaseye bir miktar (bu tamamen damak tadınıza bağlı) keçi peyniri koyup çatalla eziyoruz. (Ben keçi peyniri tavsiye ediyorum ama isteyen bunu beyaz peynirle de yapabilir.)


Bir miktar ezdikten sonra az bir miktar zeytinyağ ekleyip ezmeye devam ediyoruz.


Son olarak yine miktarı damak tadınıza bağlı olarak taze dereotu ve nane (yoksa kuru nane de olabilir) ekleyip peynirle iyice karıştırıyoruz.


Bu harcı patlıcanlarımızın üzerini kapatacak şekilde yayıp patlıcanlarımızı da peynirin rengi değişmeye başlayana kadar fırınlıyoruz.


 Ve sonuç!

Patlıcanımızı fırından çıkarttıktan sonra taze bir dilim domates, varsa bir miktar dövülmüş ceviz ve balsamik sirke ile tatlandırıyoruz. Patatesimizi ise fırınlamadan önce parmesan koymadıysanız bir miktar rende parmesan ve üzerine dileğe göre bir dilim pastırma ve ya ince bir parça füme somon koyup servise hazır hale getirebilirsiniz.

Afiyet olsun


33 yorum:

Serapus dedi ki...

Marifetli insan yahu.
Ellerine sağlıık. :)
Peynir sevmem ama patates bi hoş. :)

Mr.E dedi ki...

He he teşekkür ederim :)

Ben de çeşit koydum bu sefer bu sebepten. Birini sevmeyen olursa diğeriyle tarif işe yarasın diye ;)

Mia Wallace dedi ki...

allahımmmm!!

ben bunlara bayıldım!

Mr.E dedi ki...

Ohhh yarasın :) Hadi mutfağa :)

Laliş dedi ki...

Komşu çık sen o mutfaktan, orda kale yok ki gol atasın =). Ellerine sağlık valla iç açıcı görünmekte =).

Heidi dedi ki...

harika yaaaa.
Çok pratik ve çok lezzetli duruyorlllarrr.
Valla canım çekti ya. ( sabah sabah )

şuan otobüsteki herkesi patates veya peynirli patlıcan olarak görüyorum *.*

emir begit dedi ki...

Bravo Mr.E elin dert görmesin.. Ağzımın suyu aktı...
Çok güzel tarifler kesin yapacağım patatesi haberin ola..

Mr.E dedi ki...

Komşuuu gol değil ama ham oldu nam nam nam götürdük valla :)

Mr.E dedi ki...

Heidi herkes yemek yapabilir, önemli olan tarifin ne kadar kolay anlaşılır ve lezzetli olduğudur :)

Sakın saldırma millete :D

Mr.E dedi ki...

Emir, kardeşim yanlış zamanda baktın sen buraya, iftara doğru beklerdim seni, en azından günün mundar olmazdı :)

Semi`nin Mutlu Elleri dedi ki...

Malzemelerde sevmediğim hiçbir şey yok. Patlıcan, patates, keçi peyniri, sarımsak....hepsini ayıla bayıla yerim. Patatesi uygun seçmek lazım ya da dediğin gibi önceden çok az haşlasak daha iyi belki.
Tabakta bir de salata olsaymış manzara tam olurmuş.
Neden tanıdığım mimarlar mutfaktan anlıyor diye düşünmekteyim. Böyle bir ders mi var mevcut:)

Mr.E dedi ki...

Semi, patates çok önemli eğer sert olursa çıktığında ortasının çiğ kalma riski var

Manzara varsın böyle olsun, kendimi şeflerin düellosunda hissettim şu yorumunla :D

Son olarak, fakültede böyle bir ders yok ama mesela benim gibi yalnız yaşayınca üniversite yıllarında, insan aç kalmamak için mecbur öğreniyor :)

Mimarlıkla nasıl bağlayabilirim...
Mimarlık bir yerde hangi malzemenin hangisiyle güzel olacağını bilmeyi de gerektiriyor mesela. Tıpkı mutfakta hangi malzemenin hangi malzemeyle iyi gideceğini bilmek gibi ama tasarımda bunun yerine tuğla, cam, beton, ahşap kullanıyor oluyorsun hepsi bu :)

emir begit dedi ki...

Varsın olsun eline sağlık Mr.E

Semi`nin Mutlu Elleri dedi ki...

Benim mutfak ilişkim de üniv. yıllarına dayanıyor ama çoğu erkek öğrenci evi makarna, yumurta gibi yemekler dışına pek çıkmazdı.
Var var şu mimarlık bağlantısı. Zevkli adamlarsınız, tasarım, estetik falan da bilince demek ki sonuç böyle oluyor:)

Adsız dedi ki...

Tarif çogoş, fakat bu minik popoları nereden aldığınızı sormak istiyorum ben daha çok.

Rumuz: Mübella

:D

Mr.E dedi ki...

Emir, tekrar sağol ;)

Mr.E dedi ki...

Semi ,öyle diyorsan öyle olsun bakalım ^_^ sağolasın :)

Mr.E dedi ki...

Adsız, minik popolar Tchibo'dan alınma :)

Adsız dedi ki...

Tchibo demek. hımm hüm hum hom ben geçen gün gezdim orayı ama görmedim hiç böyle popişkolar, tekrar bakıyim. Danke.

Rumuz: Şükela

iρεκβöcεĝι~ dedi ki...

Aman yarabbimmmm :D
Patates benzeri yöntemle yapıyorum da bu model çok şık denemesem ölürüm ellerine sağlık:)

Mr.E dedi ki...

Şükela, en iyisi websitesi üzerinden bakmak olacaktır sanırım

Mr.E dedi ki...

İpekböceği :)

Dene bakalım beğenecek misin ^_^

Bolat dedi ki...

Mr. E bu sefer gol arkadaş bu sefer gol :)) son iki patates postuma bakmanı tavsiye ederim :)))

Bolat dedi ki...

Mutfak konusunda yaratıcısın :)

Mr.E dedi ki...

Bu sefer oldu demek :))) Sevindim :)

İlk fırsatta gelip bakacağım :)

Ayrıca sadece enteresan gelenleri yapmaya çalışıyorum ki bir esprisi olsun tariflerin :)

Kuulumsu Kadın dedi ki...

Allah seni bildiği gibi yapsın çocuk!

Mr.E dedi ki...

Amiiiin :)

crazywomanrosemary dedi ki...

güzel görünüyor..denemem gerek..:))

Mr.E dedi ki...

şimdiden afiyet olsun

temerrüt dedi ki...

oy.şuan iftar için şu Hasselback patatesini yapıyorum.patatesi ve sarımsağı çok seven biri olarak yapmadan bayıldım,umarım becerebilirim.

Mr.E dedi ki...

Öncelikle hoşgeldin :)

Eğer patatesin içi odun gibi değilse ve seni yarı yolda bırakmaz ise becerebileceğini düşünüyorum :) Şimdiden afiyet olsun

cuckan dedi ki...

süper olmuşlardır, patatess koktuuu...

Mr.E dedi ki...

Hoşgeldin :)

Acımasızca lezzetlilerdi :)